Dalam perjalanan kembali ke tempat asal..

16 October 2014

Ulasan Saya Tentang Dr Azizan Osman



Kali ni entry saya bersifat ulasan. Sifat lah sangat. Ermmm. Kiranya apa pendapat saya tentang beliau dan seminar.

Saya banyak dengar perkara negatif sebenarnya. Ada yang merungut, duit habis puluh ribu..hapah pun tak dapat. Ya Allah. Yang pergi habiskan beribu tu dah kenapa. Ambil step by step. Apply setiap yang beliau ajar. Nak tanya, dah apply semua ke ? Jika sudah..haaa..kan dia ada mention, boleh dapat balik duit jika gagal.

Sebenarnya, pokok pangkal adalah diri kita. 4 hari 3 malam saya di MMM Dr Azizan Osman. Saya bukan taksub sangat pun, sebab kita sesama manusia. Tetapi saya respek dengan kesungguhan dia nak kongsi ilmu. Ada yang kata.. ye la.. Mahal. Takkan nak buat lebih kurang. Ilmu ni kalau kita faham, ia tak dapat dibeli dengan wang ringgit. Ilmu dibawa sampai mati. Duit mana boleh bawa masuk kubur. Sebab tu lah ilmu mahal. Ilmu boleh dicari samada pelu dibayar atau tidak. Tau tak? Nak ilmu, kena usaha. Kena cari modal. Bayar dan belajar. Alangkan nak ilmu free, kemain lagi. Pergi toilet pun berbayar.

Er... Saya tidak dibayar untuk jadi pelobi ye. Entry ini adalah tentang pendapat saya. Tak dapat komisyen pun dengan DAO. Hehehe. Kang ada yang kata blog tajaan pulak. Haish!

:) :)


Satu senario lagi, ada juga yang mencebik awal2 lagi. 'I cant trust him'. Oh!! DAO ada tipu u ke? Berapa ribu? Pergi je claim. Dia dah kaya tu. "U pergi ke seminar dia?'. tanya saya tulus. Jawabnya ," Alah! Waste my time je la nak spend ribu2 ke situ".

Oooooooooooooooooooo.. Ini maknanya belum pergi. Kan. Tak pergi, tak dengar sendiri. Dah dengar, balik nilai. Jangan menilai dari pelajar DAO. Memang ramai yang balik je seminar tu, terus macam pakai Porchee. Ada yang dah macam dapat untung jota2. Hehehehe. Tak baik tau pandang pada kami yang baru join atau tak join ni miskin. Eh! ~ Sebenarnya nak cerita memang ada berlaku antara dua darjat di dalam kelompok pelajarnya yang ramai tu. Tapi abaikan je. Itu pelajar dia. Yang kita nak belajar dengan Dr Azizan dan Jerry. Kalau jumpa pelajar DAO yang pelik2 jangan sentap. Memang mereka akan nampak sangat ekstrem. Terjerit2. Terpekik2. Kita tak payah la memekik. Kita buat yang wajar je. Jadi, dari situ kita dah melatih diri kita tak terikut2 oranglain. Oranglain, lantak dia la.. kannn.

Ermm.. Jerry pun ada. Sangat kiut dan comel. :D Banyak ilmu yang dikongsi bersama Jerry Rizal ni. Ye la, umum tahu kan beliau macam mana dulu, transformasi yang dilakukan bukan sedikit, sangat memerlukan kekuatan hati dan nekad. Alhamdulillah. Jerry yang baru sangat hebat.

Jadi, Jangan cakap sebarangan jika kita belum cuba hadir ke seminar Dr Azizan ni. Jangan tuduh dia menipu jika kita tak buat pun apa yang diajar. Kita ni pantang di sua iklan. Menderu2 nak hadir. Tapi, ilmu seminar yang lepas pun kita belum apply lagi. Tup2 salahkan DAO dan geng dia. Ermmm. Tepuk dada, tanya diri sendiri. Kita sahaja yang tahu kemampuan diri kita. Bukan semua seminar dia ribu2. Itu harga asal. Macam Akademi kami juga. Harga akan jadi lebih rendah jika PROMOSI. So, pilih lah time promosi. 

Bagi saya, sekali ke MMM sangat berbaloi. Berhajat nak ke MYB dan IMKK. InsyaAllah. Tunggu satu persatu jalan elok2 dulu. Saya bukan jenis yang main serbu2 berbelas ribu habis, lepas tu pening nak buat yang mana satu.

Pada yang kekal tidak menyukai beliau, tak apa lah. Kita boleh pilih dengan siapa kita nak menuntut ilmu. Kan...?? DAO pun manusia, ada silap dan salah. Kita pergi belajar, ambil yang baik2. Bukan senang jutawan yang hebat nak mengajar kita. Kalau dia kaya sorang2 pun dah okay sebab pelaburan dia dalam bisnes dah banyak. Tak perlu kaut kekayaan dengan seminar2 ni semua. Tapi, disebabkan tanggungjawab, Alhamdulillah, ada juga insan seperti DAO yang nak mengajar kita - walaupun kena bayar! Ermmm.. toilet free selalunya lebih kotor dari toilet berbayar.. melainkan di Petronas. Hehehehe. :D

Sampai sini dulu untuk entry kali ini. Dannn..jom kita tengok gambar...

Perlu datang awal, berbaris dalam keadaan duduk. Errrmm. Perlu biasakan diri yer adik2. Malu2 nak duduk, boleh berdiri sampai pintu dibuka. Saya ambil seat VIP. Tak sampai seribu pun. Korek tabung syiling. - Jual habis pucuk paku keliling rumah. Hehehe..

Beg tangan hadiah dari anakanda tercinta. Katanya, 'nafas baru, beg baru, semangat baru'. Terima kasih Angah! Walaupun tak mahal, pemberian ni sangat bermakna. Muah!!

Masih terkejut dengan semangat mereka2 yang hadir. Pelik benar style. Hahaha. Tapi ..its okay. Positif.. Semangat dan fokus! Tengok orang menjerit, kita menjerit dalam hati pun boleh.. Hehehe.

Ribuan manusia. Untuk MMM ni dalam 1000 orang lebih kata DAO. Okay la. Rebut kerusi. Rebut nak keluar. Rebut ilmu. Rebut peluang.

Selesai program. Semasa seminar, jangan mengada2 nak ambil gambar. Anda akan dihalau keluar - silap2 haribulan. Silent kan HP. Mengganggu oranglain.

Tips yang lain : Jangan perasan hebat giler sebab ramai lagi insan hebat2 tepi2 kita. Mereka diam2 sahaja sebab terkejut tengok kita perasan dan cerita macam Singapore pun boleh beli. Nak rasa hebat tu boleh, tapi jangan sampai sentap orang tepi2 kita. Dengan berlagak dan sombong kita pada oranglain.. Jangan buat macam tu. Allah marah tau.

Hehehehe.. Tips tu saya dapat idea selepas ada beberapa orang pelajar DAO sedih apabila dilayan acuh tak acuh oleh peserta lain. Katanya, rasa rendah diri sangat. Rileks kak.. rileks. Kak sale belas juta sebulan kan.. Kak kena hepi kak sebab akak dah dapat formula baru untuk dapatkan puluh juta.

Gud Luck untuk semua pelajar DAO. Kalian memang hebat!


bye dulu.... :)




1 comment:

Kalau suka entri ni, berilah komen sikit. hehehe...