Dalam perjalanan kembali ke tempat asal..

16 October 2014

Teraju Superb Q3

Assalamualaikum.

Mula2 sekali, saya nak ucapkan Alhamdulillah kerana saya berjaya sehingga ke semi final dalam bizpitch Superb Teraju. Yelah. Ramai yang memohon, terselit pula saya di situ. 

Super Teraju ni lebih kepada present idea dan bisnes model yang bersifat kreatif dan innovatif. Ermm.. Siapa taknak geran RM500k kan. Maka, saya pun berani2 kan diri mencuba meskipun idea saya taklah sehebat yang lain. Fikir positif je. Selain mendapat ramai rakan baru, juga dapat mengenali ragam manusia yang baru. Hahaha.




Gambar ketika di KB. Peringkat saringan. Sedang menunggu giliran untuk ditemubual oleh astro Awani. Masuk TV dulu okay.. Menang kalah belum tentu. Hehehe..

Banyak idea menarik semasa kami boot camp selama seminggu di Shaftburry, Cyberjaya. Sudahlah penginapan selesa, makan pun disediakan. Setiap hari akan hadir ke kelas untuk belajar cara bagaimana untuk pitch dengan baik dan bagaimana nak sampaikan idea dengan berkesan.

Saya sebilik dengan ramai orang hebat2. Rendah diri juga..walaupun saya paling tua dalam tu. Hahaha. Maklumlah..idea orang muda ni tak terjangkau dek akal. Takpe.. kita support mereka! Kami di dalam bilik C yang mana berkumpul nya berbagai2 idea. Bilik B lebih kepada idea IT. Woaaahhhhaa! Best sangat seminggu di sini.

Saya dapat berkenalan dengan Coach kami Ritakamal Sadiman yang kacak orangnya. Mujur Neelofa tak nampak beliau tau. Hehehe.. Rik nama manjanya. Rik mengajar kami dengan santai dan sangat rileks. Saya yang jenis bercakap laju ni, sering diingatkan..' jangan laju..'..'jangan laju.'. Hehehehe. Semulajadi betul tabiat cakap laju ni. Memang dah sebati.

Selain Rik, kami juga ada Rose. Ehhhhh.. Coach Rostam. Segak dan pemalu orangnya. Owh! Pemerhatian saya la.. Coach Rostam agak pemalu. Hehehe. 

Banyak sangat ilmu yang diajar kepada kami. Alhamdulillah. Saya juga tumpang Coach bilik sebelah.. Puan Hani, yang merupakan pemenang Superb Musim Ke 2. Comel sangat dia!!! Banyak tips yang diberikan..

Oh ya.. Kami juga ada Sam. Sam ni adalah peserta siri sebelumnya. Orangnya kecil molek..tapi jangan main2. Sekali di debiknya, tersandar kita. Pemilik beberapa buah Gym ini memang sangat hebat. Banyak pengalaman dan idea beliau. Sekarang sangat sibuk dengan siri jelajah Malaysia beliau.. Sama-sama Cari Duit.

Ramai lagi di dalam kelas saya tu.. Ada Dr Niza yang sangat penyayang. Cool je dan putih melepak orangnya. Ada Ahmad Salehuddin yang cute dan hebat! Ada Dr Siti Hamidah yang manja dan comel orangnya. Ada M.. Siti Mawarni yang ...ohhhh.. sooo lawa!! Ada Patang. Well.. Saya suka dengan karektor Patang. Sangat bersahaja dan pandai berkomunikasi dengan berkesan. Banyak tips dari Patang ni tau macam mana nak ambil hati juri. Hahahahahaha...Oh.. Lupakan. Jangan tiru tips Patang ni!

Kelas saya juga ada Jimmy. Comel montel orangnya. Cute je muka. Idea dia pun best. Cuma takde rezeki nak ke final. Selain tu, Ada Faizul Ridzuan.. Yeah! Penulis buku WTF yang hensem tu. Idea menarik, menyampaian mantap.. tapi rezeki belum ada. Kelas saya juga ada En Zul yang comel menari2, ada Jakkalll yang tarik diri sebab.. ada rezeki lain, ada Yuzairin yang nampak pendiam tetapi mantap, ada Wan Yusof yang comel,....Ehhh! Ada Nik Faiz.. Ruzz Gahara yang sangat kiut.

Siapa lagi ye.. Yeah! Ada Dato Zaki. Eeee.. Katanya usia dia 18 tahun. Saya hampir percaya. Rupa2nya.. Alah! Tipu rupanya. Ada Siddiq yang idea mantap. Oh! Siddiq dapat ke final. Kelas kami juga ada Aiman yang pendiam. Ada Khairul, Khairul ni..sesiapa nak bercuti..boleh ke Homestay nya di Pahang. Sangat best! Desa Murni Homestay namanya. Harga pun berpatutan. Kami ada juga .. alah! Saya lupa nama Samaq ni. Ermmm.. Daya ingatan makin susut sejak tua2 ni. :)

Saya dapat berkenalan dengan Nazeera. Jauh tau Naz datang. Dari Ranau. Suka dengar Naz bercakap.. Lembut dan sopan. June pun ada. June jadi pembantu Coach. June sangat friendly dan peramah. Dalam kelas saya juga ada Azudin..si jejaka berkulit cerah. Ingatkan Jepun mana yang datang Superb. Hehehehe.. 

Selain itu, ada Akmal. Yang termuda. Dan suka ketawa. Riang je dia. Akmal pun ada idea yang best! Ada Azra yang cool dan comel... Oh ya! Marul. Marul sering berikan tunjuk ajar pada saya tentang cara dan teknik penyampaian yang betul. Thanks Marul...

Ermmm.. Ada lagi ke yang tertinggal?

Itulah serba sedikit ahli Bilik C. Sangat best kerana setiap dari kita akan dapat tips dan idea bagaimana mahu penambahbaikan dalam bisnes. Coach Rik dan Rostam juga ada wujudkan IDEASTORE untuk para usahawan berkumpul dan cari kejayaan di situ. Nak tahu, perlu Add mereka2 yang saya sebutkan tu ye. 

Tips nak join Superb??
Hehehe.. Saya nak share tips pun macam tak layak je. Tapi takpe lah. Saya share kan apa yang saya tahu ye.

1. Pastikan idea kita mantap. Bukan idea yang kita faham sekerat2 jalan. 
2. Jika kita nak wakilkan orang datang present idea kita, perlu kita pastikan dia benar2 faham A to Z. Bukan faham sikit2. Nanti tak dapat nak jawab soalan bila ditanya..
3. Idea mesti kreatif dan inovatif. Idea lapuk taknak ye..
4. Jika kita seorang yang gugup, slide kita perlu mantap. Cover balik info2 yang patut sebab bila kita dah gugup, banyak benda yang nak cakap..tersangkut di kerongkong.
5. Jika kita bercakap laju ( macam saya), perlu cakap dengan jelas. 
6. Pakai pakaian sopan dan elok. Ye la..dah namapun bisnesman kan.
7. Kita bukan bersaing sesama kita dalam tu, tetapi kita bersaing dengan diri sendiri..sebab itu idea kita. Bukan oranglain.. Oranglain idea lain.
8. Pandai2 la bawa diri.. Ramai manusia dalam tu dan macam2 ragam. Jadi, pandai2 lah cari peluang dan networking.


Kepada yang nak masuk Q4.. InsyaAllah. Ada rezeki nanti. Buat yang terbaik!! Saya masih berdebar menunggu result final. Waaahh!! Mesti rakan2 Bilik C yang dapat ke final lagi berdebar. Betul tak??


Jom layan gambar..

Selepas daftar diri. Dengar taklimat dari team Teraju. Semuanya baik2 belaka. Saya kenal Nora, Ashraff, Puan Lin dll. Ermmm.. Nora event management kalau tak silap. Thanks atas semua bantuan dan kerjasama. 


Suasana di auditorium Magic. Oh ya.. Program dibuat di Magic, Cyberjaya. Tempat selasa dan parking banyak.


Eh! Ada... Hehehe. Kami pergi atas projek berbeza. Memang tiada kesepakatan di situ. Mujur tak sama kelas. :)


Inilah En Sam yang sangat aktif dan memiliki beberapa buah gym. Banyak berkongsi tips dengan kami.



Patang laaa! Hehehe. Suka tengok si Patang ni bercakap. Patang dari Sabah. Dan idea yang telah direalisasikan tu sangat mantap. Azra dan Dr Siti.. Di depan saya, coach hebat.. Tuan Rik dan Tuan Rostam. Comel je Rik kat sini. Hehehe.


Suasan bilik menunggu. Sejukkkkkk..


Ruang legar. Berlegar2 lah selagi mampu. Debaran mula dirasa di sini. 


Bilik C


Dinner sebelum final. :)


Eh!! Gambar kidnap dari cermin pintu oleh rakan2. :)


Penerimaan sijil :) Alhamdulillah.


Akmal sedang perati apa tu? Waktu ni rasa teruja nak pitch tetapi ada butterfly dalam perut. Hehehe.


Depan sekali..Jimmy. Kami keluar makan selepas present. Azudin open table malam tu. Sambil makan sambil bertukar idea.


Coach Rik sedang bagi petua dan tips tu. Hehehe.


Dr Niza yang comel dan Dato Zaki yanggg.. muda belia. :D


Zul Ring Ring dan DFK.. Pagi tu sebelum result keluar, perlu lah bina kekuatan diri dulu. Mana tahu, ada yang terjun dari Shaftburry tu bila tak dapat ke final.


Waaa! Pemilik tulang rusuk saya di situ. Haiii..tulang rusuk kemain kan. Alhamdulillah. Barisan mereka2 yang dapat ke final. Syukur..


Dr Siti touching. Yang lain2 penuh syahdu mendengar amanat Bos Besar Teraju.


Buat yang terbaik..Jika ada rezeki, InsyaAllah. Jika bukan rezeki..tidak bermakna tak hebat, cuma sememangnya ia bukan milik kita. ;)


Superb Teraju Q4 akan diadakan tidak lama lagi. Selamat Mencuba kepada semua. :) Terimakasih kepada yang terlibat secara langsung dengan saya ataupun tidak. Jasa kalian tidak dilupakan.





Kursus Kecantikan Termurah

Assalamualaikum.

Dah bersiri2 cerita tentang DAO... Saya masuk bab kursus pulak ye anak2.
Kami di Akademi Kecantikan Laara memang banyak anjurkan kursus.

Kursus apa?

Kursus Kecantikan!

Apa?


Kursus Kecantikan!!!

Apa??

Kursus Kecantikan nakkkkk.. :D Kursus kami meliputi teori dan bengkel. Saya sendiri yang mengajar untuk bengkel2 ini.


Antara yang kami sediakan.

1. Kursus Belajar Buat Produk Kecantikan
2. Bagaimana Ingin Jadi Usahawan Kecantikan
3. Bagaimana Mahu Buat Pemasaran Berkesan
4. Bagaimana Nak Buka Spa Dengan Modal Rendah
5. Bagaimana Nak Jenamakan Produk Sendiri
6. DLL


Kami menerima pelajar lelaki dan wanita dari usia 16 tahun hingga 65 tahun. Belajar buat sabun, belajar buat lips balm dll. 


Pelajar kami ada yang sudah mempunyai produk kecantikan sendiri. Mereka datang untuk lebih mengenali bahan produk mereka dan juga teknik pemasaran dan penjenamaan yang betul. Ada juga yang masih baru dalam industri kecantikan, dan kami memberi ilmu untuk mereka bagaimana mahu bermula. 


Mengenali bahan adalah penting. Bagaimana mahu menghasilkan produk berkualiti dan selamat. Kami di Akademi Kecantikan Laara mengajar lebih dari 10 produk. Misi kami untuk melahirkan usahawan kecantikan yang hebat.


Peserta khusyuk mendengar. Kami menggalakkan mereka yang berminda positif untuk hadir ke kelas kami. InsyaAllah, ilmu yang diberikan senang melekat. Jika hadir semata2 untuk mencari salah dan masalah, kami tidak mengalu2kan kehadiran anda. Kami sangat mementingkan kualiti peserta yang hadir dari segi attitude kerana kita bukan sahaja belajar di dalam kelas, tetapi menambah networking. Ingat tu!


Ilmu yang diberikan tidak akan luput dek zaman. Buat dan fokus.


Daftar lah dengan Akademi Kecantikan Laara InsyaAllah, tak rugi. Hadir ke seminar dan bengkel kami dengan misi mahu majukan diri.


Pelajar di AKL, semangat dan diri yang positif menghasilkan rangkaian networking yang positif. Kini, mereka sudah menjadi rakan. Sangat hebat!!


Ada pengasas produk kecantikan, ada pemilik salon dan spa.. mereka sangat hebat! Belajar selagi masih bernafas. Di Akademi Kecantikan Laara, kita akan berjumpa ramai rakan yang berminat dengan dunia kecantikan. Rugi tau tak datang.. :)


Kami mengadakan sesi kelas unformal. Lebih santai dan mudah ilmu meresap. Pelajar juga lebih santai untuk bertanya dan mencuba. :) Peace sikittttt...!



Berminat nak belajar dengan kami? Buka FB anda. Cari Page kami " LAARA"
Taip sahaja. Berbagai bengkel ditawarkan. Atau boleh ke FB saya sendiri, Feirouz Azalia. 


:)

Ulasan Saya Tentang Dr Azizan Osman



Kali ni entry saya bersifat ulasan. Sifat lah sangat. Ermmm. Kiranya apa pendapat saya tentang beliau dan seminar.

Saya banyak dengar perkara negatif sebenarnya. Ada yang merungut, duit habis puluh ribu..hapah pun tak dapat. Ya Allah. Yang pergi habiskan beribu tu dah kenapa. Ambil step by step. Apply setiap yang beliau ajar. Nak tanya, dah apply semua ke ? Jika sudah..haaa..kan dia ada mention, boleh dapat balik duit jika gagal.

Sebenarnya, pokok pangkal adalah diri kita. 4 hari 3 malam saya di MMM Dr Azizan Osman. Saya bukan taksub sangat pun, sebab kita sesama manusia. Tetapi saya respek dengan kesungguhan dia nak kongsi ilmu. Ada yang kata.. ye la.. Mahal. Takkan nak buat lebih kurang. Ilmu ni kalau kita faham, ia tak dapat dibeli dengan wang ringgit. Ilmu dibawa sampai mati. Duit mana boleh bawa masuk kubur. Sebab tu lah ilmu mahal. Ilmu boleh dicari samada pelu dibayar atau tidak. Tau tak? Nak ilmu, kena usaha. Kena cari modal. Bayar dan belajar. Alangkan nak ilmu free, kemain lagi. Pergi toilet pun berbayar.

Er... Saya tidak dibayar untuk jadi pelobi ye. Entry ini adalah tentang pendapat saya. Tak dapat komisyen pun dengan DAO. Hehehe. Kang ada yang kata blog tajaan pulak. Haish!

:) :)


Satu senario lagi, ada juga yang mencebik awal2 lagi. 'I cant trust him'. Oh!! DAO ada tipu u ke? Berapa ribu? Pergi je claim. Dia dah kaya tu. "U pergi ke seminar dia?'. tanya saya tulus. Jawabnya ," Alah! Waste my time je la nak spend ribu2 ke situ".

Oooooooooooooooooooo.. Ini maknanya belum pergi. Kan. Tak pergi, tak dengar sendiri. Dah dengar, balik nilai. Jangan menilai dari pelajar DAO. Memang ramai yang balik je seminar tu, terus macam pakai Porchee. Ada yang dah macam dapat untung jota2. Hehehehe. Tak baik tau pandang pada kami yang baru join atau tak join ni miskin. Eh! ~ Sebenarnya nak cerita memang ada berlaku antara dua darjat di dalam kelompok pelajarnya yang ramai tu. Tapi abaikan je. Itu pelajar dia. Yang kita nak belajar dengan Dr Azizan dan Jerry. Kalau jumpa pelajar DAO yang pelik2 jangan sentap. Memang mereka akan nampak sangat ekstrem. Terjerit2. Terpekik2. Kita tak payah la memekik. Kita buat yang wajar je. Jadi, dari situ kita dah melatih diri kita tak terikut2 oranglain. Oranglain, lantak dia la.. kannn.

Ermm.. Jerry pun ada. Sangat kiut dan comel. :D Banyak ilmu yang dikongsi bersama Jerry Rizal ni. Ye la, umum tahu kan beliau macam mana dulu, transformasi yang dilakukan bukan sedikit, sangat memerlukan kekuatan hati dan nekad. Alhamdulillah. Jerry yang baru sangat hebat.

Jadi, Jangan cakap sebarangan jika kita belum cuba hadir ke seminar Dr Azizan ni. Jangan tuduh dia menipu jika kita tak buat pun apa yang diajar. Kita ni pantang di sua iklan. Menderu2 nak hadir. Tapi, ilmu seminar yang lepas pun kita belum apply lagi. Tup2 salahkan DAO dan geng dia. Ermmm. Tepuk dada, tanya diri sendiri. Kita sahaja yang tahu kemampuan diri kita. Bukan semua seminar dia ribu2. Itu harga asal. Macam Akademi kami juga. Harga akan jadi lebih rendah jika PROMOSI. So, pilih lah time promosi. 

Bagi saya, sekali ke MMM sangat berbaloi. Berhajat nak ke MYB dan IMKK. InsyaAllah. Tunggu satu persatu jalan elok2 dulu. Saya bukan jenis yang main serbu2 berbelas ribu habis, lepas tu pening nak buat yang mana satu.

Pada yang kekal tidak menyukai beliau, tak apa lah. Kita boleh pilih dengan siapa kita nak menuntut ilmu. Kan...?? DAO pun manusia, ada silap dan salah. Kita pergi belajar, ambil yang baik2. Bukan senang jutawan yang hebat nak mengajar kita. Kalau dia kaya sorang2 pun dah okay sebab pelaburan dia dalam bisnes dah banyak. Tak perlu kaut kekayaan dengan seminar2 ni semua. Tapi, disebabkan tanggungjawab, Alhamdulillah, ada juga insan seperti DAO yang nak mengajar kita - walaupun kena bayar! Ermmm.. toilet free selalunya lebih kotor dari toilet berbayar.. melainkan di Petronas. Hehehehe. :D

Sampai sini dulu untuk entry kali ini. Dannn..jom kita tengok gambar...

Perlu datang awal, berbaris dalam keadaan duduk. Errrmm. Perlu biasakan diri yer adik2. Malu2 nak duduk, boleh berdiri sampai pintu dibuka. Saya ambil seat VIP. Tak sampai seribu pun. Korek tabung syiling. - Jual habis pucuk paku keliling rumah. Hehehe..

Beg tangan hadiah dari anakanda tercinta. Katanya, 'nafas baru, beg baru, semangat baru'. Terima kasih Angah! Walaupun tak mahal, pemberian ni sangat bermakna. Muah!!

Masih terkejut dengan semangat mereka2 yang hadir. Pelik benar style. Hahaha. Tapi ..its okay. Positif.. Semangat dan fokus! Tengok orang menjerit, kita menjerit dalam hati pun boleh.. Hehehe.

Ribuan manusia. Untuk MMM ni dalam 1000 orang lebih kata DAO. Okay la. Rebut kerusi. Rebut nak keluar. Rebut ilmu. Rebut peluang.

Selesai program. Semasa seminar, jangan mengada2 nak ambil gambar. Anda akan dihalau keluar - silap2 haribulan. Silent kan HP. Mengganggu oranglain.

Tips yang lain : Jangan perasan hebat giler sebab ramai lagi insan hebat2 tepi2 kita. Mereka diam2 sahaja sebab terkejut tengok kita perasan dan cerita macam Singapore pun boleh beli. Nak rasa hebat tu boleh, tapi jangan sampai sentap orang tepi2 kita. Dengan berlagak dan sombong kita pada oranglain.. Jangan buat macam tu. Allah marah tau.

Hehehehe.. Tips tu saya dapat idea selepas ada beberapa orang pelajar DAO sedih apabila dilayan acuh tak acuh oleh peserta lain. Katanya, rasa rendah diri sangat. Rileks kak.. rileks. Kak sale belas juta sebulan kan.. Kak kena hepi kak sebab akak dah dapat formula baru untuk dapatkan puluh juta.

Gud Luck untuk semua pelajar DAO. Kalian memang hebat!


bye dulu.... :)




Dr Azizan Yang Sebenarnya... Siri 4

Assalamualaikum.

Dah baca semua siri2 tu kan. Ini Siri 4.
Saya bukan nya nak komen sangat tentang Dr Azizan ni, tetapi memang beliau... sape yang kenal, kenallah. Sapa yang tak kenal ..tak kenal la..

Dr Azizan pernah ditohmah macam2.. Konsepnya.. "ada aku kesah?' Jadi, kalau kita nak kuat..amalkan konsep.."ada aku kesah'.

Dr Azizan juga pernah diuji macam2 ujian peribadi dan lain2. Taknak la singkap hal tak sepatutnya.. Tetapi, ambil semangat dari kegagalan adalah satu perkara yang patut dipuji. Bukan jadikan kegagalan itu sebagai tiket nak muram durja. Tak de class tau insan lemah2 ni.

Okay.. taknak bebel2, kita baca Siri 4 yang saya tulis di FB saya ni..



Sambungan..
Siri 4.
(akhir)
Selepas DAO mula bercakap.. aduhaiii. Comel dan kelakar. Tapi kata2nya menikam jantung. Banyak sangat biawak dalam kepala.. Nak halau biawak kena guna macam2 cara. Hehehee.
Nak cerita bagaimana perasaan tu..memang tiada kata2 yang sesuai. Saya terkesima. Memang ternyata beliau insan hebat. Macam ada kuasa sihir. Errrr...Takkan lah kot. Saya sangat kagum, sebab niat dan matlamat beliau. Tidak pernah lagi saya jumpa seorang jutawan yang mahu mengajak kita ke arah berjaya dengan bimbingan dan dorongan. (kecuali Puan Ainon - yang saya hormati)
DAO menyuntik semangat. Macam kena letrik. Saya yang seorang yang sentiasa bersemangat dan agresif ni makin bersemangat jadinya. Ia bukan program lagha. Ia adalah kerana tanggungjawab dan kasih sayang sesama Islam.
Yela.. Free.. Kena lah puji!! - Tapi pujian ni sangat benar! Tiada sebab nak bodek dll. Saya terkesima!!!
Menyesal saya pergi ke Klinik Usahawan ni..!!
..sebab saya ternyata mula ketagih ilmu.
Tanpa pengetahuan saya, suami ambilkan dua borang untuk ke seminar MMM Sept 2014. Yelah. Duit boleh korek tabung...kata suami. Boleh jual kerusi meja.. yang penting. Ilmu!! Jika tanpa ilmu..mana nak berjaya.. Meja dan kerusi boleh beli baru jika banyak duit.. Nak duit kena ada ilmu.. Kalau tak de ilmu macam mana nak berjaya. Eh! Dah berapa kali ulang ni..
Terjebaklah kami berdua di dalam seminar MMM selama 3 hari 2 malam. Giler kentang lah!! - kata orang muda sekarang. Ya Allah. Saya tak tahu macam mana nak describe. Memang menyakitkan hati! Sebab saya dah mula menjadi semangat bara..bara..setelah hadir ke MMM. Memang saya dah apply beberapa modul di dalam MMM ni, tapi tak menjadi seperti pokok kelapa..hanya semampu pokok bunga raya.. kembang..tak meninggi. Mana tahan.. Jeles tengok sayup je pokok kelapa.
Saya hanya dapat memberi pesanan pada rakan2 semua.. Jika kalian nampak KLINIK USAHAWAN dijalankan.. jangan tak daftar. Jangan tak ambil peluang ni. Pergi lah! Tadahkan sahaja telinga untuk ilmu. Memang kena bayar. Ambil lah yang mana mampu. Tiada paksaan dan ugutan halus seperti sesetengah tempat kecikkan badan tu. Opsss.. So..jangan takut. Bawa rakan2 yang boleh support kita. Jangan bawa yang negatif. Nanti, dia ajak balik. 
Bila ada kejogetan, jogetlah dengan santai kerana mendatangkan semangat lain macam. Nak terkinja2 pun boleh..cuma saya tak mampu. Malu lebih menguasai.
Nak kongsi juga tentang suka duka di dalam MMM.. Nanti ada masa saya akan update lagi tentang ni.
Inilah pengalaman saya.. Sakit hati sebab, dah terjebak dan tak boleh berhenti. Tak suka sebab, bara..bara sekejap sangat. Hahaha.. Rasa sangat tertipu sebab, ingatkan seminar kosong, rupanya banyak sangat info hebat.
Eh.. Saya bukan seorang yang mudah terpengaruh. Sangat sukakan realistik dan nampakkkkk depan mata.. rasa sendiri... Bukan hanya omongan kosong. Bila saya rekemen, sangat bagus..maka, percayalah! Ia memang bagus!!
Dr Azizan Osman, saya menyahut cabaran anda! Terima kasih sifu!

Siri 3 Tentang Terjebaknya Saya Dengan Dr Azizan Osman!

Assalamualaikum.

Siri 1 dan baca. Siri 2 dah baca.. Sekarang.. Siri 3.
Terjebak lah! Macam bunyi cinta terlarang je. Hehehe.. No No No. Saya sangat setia dengan En Wan Muhd Ali saya tu yang sangat manis orangnya dan budiman. Tak macam sesetengah suami oranglain, isteri gemuk pun komplen. Alhamdulillah, En Wan saya tak komplen. Katanya.. wanita gemuk tanda suami sukses. Heh!! Saje ja tu nak bagi saya gemoooookkk. Plan dalam diam. Kikikiki..

Oh.. Saya nak cerita tentang terjebak tadi...

Okay ..Siri 3.

Sambungan..
Siri 3.
Saya hadir ke Klinik Usahawan kerana teruja dengan keterngangaan pelajar beliau dalam gambar dan juga keterujaan emak yang sangat suka si comel itu. Nak kata saya sakit dan perlu ke klinik beliau, memang sepatutnya saya sudah lama pergi. Belum jadi jutawan ..kaya dan berjaya saya ni.. Tapi, saya tak percaya dengan magic beliau yang ..'takkan lah boleh kaya lepas dengar ceramah..'
Sampai di sekitar lobi, waktu pendaftaran. Alahaiii.. Nama saya tak ada. Patutlah saya tak terima sms pun. Ermmm. Rupanya saya daftar untuk 3 orang, dan nama saya sebagai yang pertama di daftarkan berasingan - saya tak daftar online, saya daftar pada En Hafiz Jasmi. Hebat kan.. Ada kabel bawah tanah. Eh.. kabel sangat.
Okay..takkan lah saya nak kena halau kan.. So saya dapat masuk dan duduk dengan gembira. Ermmm.. gembira ke? Saya kena duduk atas lantai!! Imagine.. atas lantai! Satu perkara yang saya rasa hanya saya lakukan jika bersama rakan2 balada saya. Kata Crew bertugas.. tempat dah penuh. Saya lewat. Alah.. Memang la lewat sebab jalan tutup..bla..bla.. bla. (banyak alasan!)
Selepas itu, kami diminta berdiri. Dah pulak.. ! Keluar sorang jejaka tinggi lampai ajak berjoget. Memang saya salah masuk seminar ke ni.. Confuse. Rakan yang saya bawa bertanya, "Feir..kita kena joget jugak ke..?" Saya jawab, " Joget lah..Kalau tak joget..macam jakun je..". Maka..bermula lah..bara bara..bere..bere.. Orang ke kanan, saya ke kiri.. orang ke kiri..saya ke depan. Teruknya step saya. Tapi..macam best lah pulak!! Okay.. markah penuh untuk jogetan ciken ini..
Sorakan makin bergema mengalahkan tengok konsert Michael Jackson. Dari kejauhan.. Errr..sebenarnya saya tak jauh dari stage sebab ..yelah..kena duduk atas lantai. Dapatlah ke depan. Saya nampak kelibat DAO yang mula bertepuk dan mengajak kami lompat2. Biar betul ni..
Kami pun lompat bersama2 dan bersorak semangat. Ermm.. lain macam pulak tenaga dan semangat yang tiba ni. Semacam je saya rasa. Sudah lah rasa kembali muda, rasa macam buat show pun ada.
Habis bersorak.. semua duduk dengan gembira.. Saya tak berapa gembira sebab berpakaian putih. Habisss baju dan seluar nanti. (negatif memanjang)..
Waktu ini.. saya dah tak nampak kelibat suami. Pelajar diasingkan mengikut jantina. Bagus kan.. Ada tak bagusnyaaaa.. Nanti saya sambung..
Bersambung..

Dia, Dr Azizan Osman! Siri 2

Assalamualaikum..
Dah baca Siri 1?
Ermmm.. Mak saya sangat suka benar dengan Dr Azizan Osman. Tengok dalam TV katanya.

Kali ni saya nak share Siri 2 pula...


Jom baca..


Sambungan
Siri 2.
Suatu hari, beberapa bulan lepas saya terperasan. Eh! Sejak bila saya jadi friends lelaki comel ni. Takkan lah dia pulak add saya. Mesti saya yang add dia. Tapi bila.. Ermmm.. Tiada penemuan jawapan di situ. Saya boleh baca semua komen dan post beliau. Ye lah. Mungkin beliau public kan semua status. (macam lah saya sorang yang boleh baca..kan). Dari pemerhatian saya, setiap posting beliau tiada yang pelik2 seperti beberapa pelajar beliau. Not bad. Macam pakar motivasi pun ada. Macam ahli nujum moden pun ada.
Okay.. Kali ini, saya terperasan DAO Like beberapa kali status saya. Waaaa... Dia tengokkkkk.. Ergh! Kata rakan saya 'Admin dia pun ramai dalam FB dia tu'. Oh. Insan hebat kan.. Saya klik FB beliau. Wah! Ramainya manusia yang datang ke seminar yang DAO anjurkan. Apa kegilaan ini?? Oh!! Semua nampak gembira sampai ternganga. Hebat betul ke dia ni??
Waktu ini lah.. Ya..Waktu ini lah saya nampak KLINIK USAHAWAN. Mana2 usahawan yang sakit, separa sakit dan sakit memanjang atau sakit bila salah telan..boleh hadir ke klinik beliau. Tangan laju PM beliau dan tanya kenapa saya cuba log in tetapi tidak berjaya. Mungkin website dah 'jengkreng'.
Seorang lelaki dari pihak Richwork hubungi saya..dan dari situ, saya daftar 3 nama tidak termasuk saya. Haaaa.. Ada ke macam tu. Nanti saya cerita..
Emak bukan main gembira bila saya maklumkan akan ke seminar percuma DAO. Eh emak ni.. Gembiranya macam nak buat menantu je. Haish! Makkkk.. saya dah kawin okay. (DAO dah kawin, tak mengapa.. ). Hehehe.. Tak..Emak tak maksudkan macam tu. Emak mungkin teruja lebih tu. Saya khabarkan pada suami. Suami hanya sengih mengejek. Oh.. Okay.
Ermm.. 7hb September. Kebetulan 6hb September saya ada kelas mengajar buat produk kecantikan sendiri di Shah Alam. - Saya dari Akademi Kecantikan Azalea. Mengajar dan memberi tunjuk ajar adalah salah satu perkerjaaan saya.
Okay..berbalik pada kisah tadi bagaimana saya terperangkap pada perkara yang menyakitkan hati ni..
Ermmm..sambungan dalam Siri 3 ye..

Dr Azizan Osman? What??? Erghhh!

Assalamualaikum.

Wow! Tajuk pun dah menjolok saranghae... Sarang Tebuan! Saya kan..sebenarnya sangat arlegik dengar nama Dr Azizan Osman ni. Siapa sebenarnya jejaka kacak ini..? Pelakon ke? Suami pelakon ke? Hebat sangat ke? Bagus ke?

Seminar Dr Azizan Osman.. Sana sini saya tengok orang bercerita tentang DAO ni. Dr Azizan Osman hensem orangnya! Dr Azizan Osman sangat bagus. Dr Azizan Osman sangat best!! Best giler! Giler pun tak best macam ni! Woaaaa... Saya tak de lah membenci Dr Azizan yang menjadi pujaan ramai ni, tetapi saya musykil. Dia ni siapa? Bomoh dari Jerantut ke? Tok Batin Bentong ke?

Hebatnya Dr Azizan Osman di mulut rakan2 saya. Siap letak pula logo kecil tepi gambar FB. MashaAllah.. Fenomena apa ini??

Saya nak share Kisah Satu..
Kisah ni saya tulis di FB saya.. Tapi saya nak share juga di sini. Semua nya ada 4 siri. Siri ke 5 dah malas nak taip. Hehehehe..

Cekidot..


Satu pengalaman.
Siri 1.
Baru2 ini, saya mengikuti seminar DAO. Alah. Seorang lelaki yang dikatakan hebat tu. Oh Tuhan!! Apa sudah berlaku ni..? Kenapa saya terjerat dengan perkara sebegini? Ermmm.. Millionaire Marketing Mastery la sangat! Kenapa lah saya buat perkara yang..??
Kisahnya..bermula sejak tiga tahun lepas lagi sebenarnya. Mak saya selalu benar menyuruh saya ke seminar DAO yang sangatlah glamour dengan gambar tangan tunjuk kepala tu. Macam comel je.. Macam comel je.. Comel la sebab chubby macam saya.
Saya memang tak mahu ke seminar yang saya rasa pelik tu. Mana taknya. Dengan gambar orang beribu2 penuh dewan. Tak cukup dengan gambar..pujian melambung2 dari ramai orang seumpama taksub, saya rasakan..owh!! Insan comel itu mesti ada benda pelik2 ni. Sudah lah tiba2 jadi glamour dan pengikutnya pula ekstrem semacam..ngeri saya nak hadir seminar tersebut. Bukan nak fikir yang buruk2, cuma jadi pelik sebab..'dia siapa, dari mana datang..dan tiba2 sahaja menggegarkan Malaysia dengan gambar comel tu'. Setelah gagal memujuk saya, emak putus asa.
Bila emak give up..suami pula jalankan jarum halus. Try dulu dengar. Free je katanya. Aduh! Nak buat apa pergi walaupun free. Mesti seminar tu tak berbaloi. Maklumlah..free.. Kann. Nanti balik dari seminar, saya pun jadi pelik macam pelajar beliau.
Tahun 2014..saya terrr isi borang nak hadir ke sesi free beliau. Allah..! Sesuatu sudah berlaku.. Apa yang sebenarnya terjadi.. Ermmm.. Itulah. Sepatutnya saya jangan terpengaruh..
Nanti saya ceritakan perkara sebenar di Siri 2.
*bersambung...

Raptai Menulis

Assalamualaikum Semua.


Fuhhh..fuhh.. habuk dah blog saya. Ya Allah. Lamanya tak update. Dari utara selatan timur barat saya ke sana ke mari, blog yang comel loteh ni saya tak update. Ermmm.. Itu tandanya saya.. ? Busy!! :)

Kali ni nak menulis raptai. Atau marathon. Semua cerita nak dikongsikan hari ini. Sahih banyak spelling salah. Kalut nak siap cepat. Okay..okay. Saya cuba sampaikan penceritaan dan perkongsian dengan baik ye.


Jika ada yang tak berapa nak faham macam drama Hindustan..boleh PM saya. :) FB saya --> Feirouz Azalia. Add di situ sebagai rakan JIKA ingin berurusniaga atau bertanya tentang akademi saya. Jika nak jadi menantu saya, boleh add di FB lain. Waaa.. Jadi menantu lah sangat! Solat cukup ke? Zakat bayar ke? Puasa penuh ke? Pstttttt.. hensem tak? :D :D

Orang Negatif

Tiba2 je kan saya tulis tentang orang negatif. Mana taknya. Saya sering mengadakan bengkel untuk individu yang berminat nak belajar tentang produk. Banyak juga berjumpa dengan orang negatif ni. Saya sangat rasa terpukul. Bukan sebab kena pukul..tapi rasa nak marah, dan perlu belajar bersabar. Jika saya gagal mengawal kemarahan..rasa sangat terpukul kerana saya lemah.

1. Orang negatif sering tidak puashati dengan apa yang diajar. Mereka mahu lebih lagi. Kemahuan itu dalam perbuatan dan kata2 tidak berpuashati. 'Ini jerr.. Ingatkan belajar buat bom.." Gitulah contohnya. Sedangkan benda asas dan mudah yang kita ajar pun dia masih terkial2 nak buat. Tetapi dah demand nak buat bom. 

2. Orang negatif akan memandang rakan yang lain yang sedang teruja bertanya.." Hek eleh.. Tergedik2.. Aku kat belakang ni camne nak nampak?'. Kalau tak nampak, bangun. Kalau taknak bangun duduk diam2. Oranglain bangun bertanya sebab berminat nak belajar. Kalau awak tu duduk diam2 sorang2 kat belakang sampai kira berapa biji lampu, memang lah takkan dapat faham apa yang diajar.
3. Orang negatif mengharapkan permata dari Lautan Hindi. Dasar lautan lagi..sedangkan dia hanya membayar untuk beli perahu nelayan. Macam mana nak dapatkan permata. Bukan kami mementingkan wang ringgit...tetapi bila dah belajar untuk basic..maka basic lah kami ajar. Try dulu yang basic.. jadi atau tak. Bila dah tahu dan faham, ambil lah kelas advance. Jangan ingat kami hanya mengajar sebab duit. Takk!! Fokus kami melahirkan usahawan kecantikan. Bukan menjana keuntungan semata2. Jadi belajar dulu yang mana termampu dek diri.


Dan banyak lagi orang2 negatif yang kami jumpa. Jika ada yang banyak benar unsur negatif, usahlah ke kelas kami..kerana kami tidak mampu 'polish' orang sebegini. Bukan sahaja pasal negatif, ada juga yang mahu kami buat produk yang ada bahan kimia untuk mereka..

Allah.. Lupakan niatmu itu. Kami tidak akan menghasilkan produk berbahaya untuk masyarakat. InsyaAllah. Manusia lain tak nampak, tapi Allah dok perati jeee tu.


Ermm.. Okay.. Saya nak sambung menulis entry lain. Entry ni hanya warm up sahaja ye. :)


Moral : Jangan jadi orang berfikiran negatif.