Dalam perjalanan kembali ke tempat asal..

31 December 2012

Bersalin

Kali ini saya nak cerita berkaitan rakan baru yang saya kenali di hospital.


Saya namakan beliau, Wardina (Hehehehe.. Sikit punyeeee glamour nama ni kan). 

Okay. Setelah seharian saya keseorangan di wad tanpa teman di katil sebelah, tup-tup keluar sahaja dari bilik scan saya mendapat ' jiran' baru. Haaaa.. Wardina kelihatan berbaring dengan mata yang layu dan lemah. Suaminya sedang menyuapkan beliau makan (tanpa sudu tau..guna tangan.....). Wardina memandang saya sepintas lalu. Saya memberikan senyuman ala-ala Julia Robert. Lebarrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Wardina membalas lesu. Tiada komunikasi antara kami selama beberapa jam. Sehinggalah Wardina bangun dari tidur dan mula berbual dengan saya. Wardina baru berusia 20 tahun. Selamat melahirkan seorang bayi lelaki. Wahhh!! Saya sangkakan beliau baru dibedah..rupa-rupanya tidak. Beliau mengalami tumpah darah yang agak teruk. Owwwhhh!! Patutlah muka Wardina kelihatan pucat.


Muda benar Wardina ni. Lagi mengejutkan saya, ini adalah anak ke 3 beliau. Uhuk!! Sweetnya couple ni. Muda-muda lagi sudah mempunyai keluarga yang meriah. Baby Wardina masih di unit NICU. Dalam pemerhatian pakar kerana dikhuatiri tertelan najis semasa di dalam kandungan.




Tumpah darah boleh membawa maut jika tidak
dirawat segera. Bekalan darah diperlukan jika pesakit makin kronik. Ada
juga kes di mana berhari-hari darah tidak mahu berhenti sehingga memaksa pesakit tinggal di hospital beberapa lama untuk penjagaan rapi. - gambar dari internet


Ermmm.. Masuk hari berikutnya..saya dan Wardina berbual semakin rancak. Wardina membuka sebuah kedai runcit di kawasan rumahnya. Suaminya bekerja di pulau... (Pulau Redang barangkali..Errr..Atau Pulau Pandan Jauh Ketengah..Hehehehe..)

Berbual dengan Wardina menyeronokkan. Meskipun berasal dari kampung dan kurang mengikuti perkembangan luaran - politik, ekonomi, hiburan dll.. - beliau sentiasa tersenyum manis bila bercerita tentang telatah anak-anaknya. Maka, saya sesuaikan lah perbualan kami dengan kisah berkisar tentang keluarga, anak-anak, masakan dan lain-lain. Kikikikiki. Ye laaa.. takkanlah saya nak ajak beliau berbual tentang Syria  yang bergolak pula atau harga sawit jatuh... Hehehehe...  - Apatah lagi dia tidak pernah menggunakan internet. 

Namun begitu, saya kagum dengan beliau. Sangat penyayang dan seorang ibu yang matang biarpun masih muda. Apabila baby nya telah dibawa turun ke wad kami, saya menjadi 'tukang' jaga baby bila Wardina mandi.  Hehehehe... Sehinggakan saya mendapat makanan orang berpantang akibat nurse keliru samada baby itu anak saya atau anak Wardina. :) ~ Saya suka baby.. kerana mereka 'berwajah syurga'.



Bayi lelaki Wardina. Berat 3.2kg. :) Semoga menjadi anak yang soleh.. 
Amiiin.


Wardina kurang berselera makan. Saya memujuk beliau makan. Macam-macamlah saya takutkan beliau... Kikikiki.. Saya gunakan kuasa 'kekakakkan' untuk mempengaruhinya. Wawawawawawa...

" Dina.. makan! Nanti kalau HB turun.. doc tak bagi balik.. Sian anak-anak kat rumah"
" Dina.. baik habiskan makanan tu..Nanti baby ni tak cukup zat.. Tak pasal2 kena masuk wad balik"
" Dina.. awak kan baru tumpah darah.. Boleh bawak maut tau. Kena makan ubat ni walaupun tak sedap"

Dan macam-macam lagi ayat "kakak-kakak" yang ngeri-ngeri. Hasilnya Wardina makan habis semua makanan yang dihidangkan dan dalam keterpaksaan menelan juga ubat yang dibekalkan. Muka Wardina kembali memerah. Nampak semakin sihat dan berseri. Lega hati saya.

Baby Wardina pula mujurlah tidak meragam. Hanya menangis bila lampin basah dan kelaparan. Kami keluar dari hospital pada waktu yang sama. Semoga Wardina dapat mengikut nasihat doktor agar menjarakkan kehamilan selepas ini dan memilih menu yang betul agar tidak lagi tumpah darah. :)

~ Apa yang pasti nurse suka benar melihat tray kami yang licin setiap kali makanan sampai. Arghh!! Kali ni menu sedaplah pula. Ayam berlada + Sup sayur. Ikan Masak Masam Manis + Sayur Campur. Ikan Goreng Bersalut Cili + Sup Sayur. Huuuuuu. Kiranya memang kenalah dengan tekak saya. Wardina pun makan sampai licinnnnnnnnnnnn. Hehehe..

Hasilnya, baju yang saya pakai semasa datang hospital sudah tidak muat. Jam dan cincin juga sudah ketat. Berbirat-birat tangan kerana saya sudah gomoks.... Percaya tak? Haaaaaa!! Nahhhhh!! Gambar terkini...

Saya BERJAYA menaikkan berat sebanyak 15kg!! Hehehehe.. Suami kelihatan 
makin slim..manakala saya kelihatan 'slim hanya anganan'.. Hehehehe..


Alhamdulillah. Kelengkapan baby saya sudah siap. Opsss..Ada satu lagi yang belum. Minyak Telon!!! Hehehe. Mana ye kedai jamu di bandar KT ni???

Hijau itu menawan kalbu.. Hehehe.. Persiapan sederhana sahaja. Kata mak, 
lepas baby lahir nanti baru tambah lagi barang-barang. ;)


Haaaa... !! Ini pula gambar dari koridor.. Ada pokok mengkudu.di kawasan hospital. Ada buah yang dah masak pulak tu. Teringin nak ambil. Hehehe. Banyak khasiat buah ni. Cuba tanya Dato' Google..

Daun mengkudu elok untuk digunakan masa bertungku di dalam
pantang. Selain itu, buahnya sedap jika diblend menjadi jus. (jangan harap lah nak sedap
seperti strawberry.. hehehe.. sedap-sedap ubat je..)

Ermmm... Terima kasih kepada suami saya yang sangat penyayang kerana membeli banyaaaaaaaaakkkkkk sangat membeli bekalan makanan kepada saya. Hinggakan roti kesukaan saya ini tidak berusik. Macam-macam roti yang suami bawa. Itu belum termasuk mee goreng lah... susu lah.. roti berperisa lah.. biskut lah.. Dannn...Semuanya saya makan sehingga habis, melainkan roti ini..

~ Oh ya!! Semakin ketara mata saya menyaksikan keromantikan dan betapa caringnya para suami di negeri ini terhadap isteri mereka. Ada yang memapah isteri untuk ke bilik air. Ada yang lebih 10kali datang dalam sehari menjengah isteri. Ada yang mendukung siteri yang lemah untuk duduk di wheel chair. Ada yang menyuapkan isteri makan. Ada yang mengelus-elus rambut isteri sambil memujuk agar isteri tabah. Ada yang mengurut-urut kaki isteri. Wahhhhhhhhh!! Banyak lagi lah pemandangan indah di sini. Sayaaaaaaaaa?? Hehehehe.. Saya dan suami adalah pasangan pemalu. Kami hanya duduk berbual-bual dan makan bersama.. :p 

~ Erghhhh!! Malulah nak manja-manja depan orang ramai. Heheheheheeheheheehehe..

Sihat + montel + mengantuk + muka bertompok + sakit = tinggal di hospital


Gambar terakhirrrrr... Inilah buku Rawatan saya. Buku Merah! Tebal betul sejak saya berada di KT. Hahahahahaha.. Tak ape lah baby. Asalkan kita berdua sihat dan sempurna..Alhamdulillah. Kan baby kan.. 

Buku penting bagi kami berdua. :) 


Jumpa lagi di entry seterusnyaaaaaaa... Byebye... 





Trimester Terakhir Kehamilan

Assalamualaikum.


Jumpa lagi di entry terbaru. Agak lama tak update di sini. :)
Saya baru keluar dari hospital kelmarin. Belum bersalin tau! Hehehe. Sekarang, usia kandungan akan mencecah 36 minggu lagi beberapa hari. Cuma menurut bidan, ada sedikit kekeliruan antara sudah cukup bulan (36 bulan ++ ) dan juga masih berada di minggu ke 35 ++. Pengiraan saiz bayi dalam kandungan dan catitan/kiraan haid tidak sama. Wahhhh!! Allah punya kuasa kan. 


Ermmmm.. Saya masuk wad lagi. Suka benar nak tinggal di wad yang seumpama sauna tu kan. Hasilnya... saya semakin sihat dan montel. Muka saya???? Seperti kes-kes lepas.. habis berjeragat gara-gara berpeluh lencun setiap malam dan tidak cukup tidur. Ya Allah.. baru sikit ujian kepanasan ...itu pun habis 'rentung; kulit saya. Itu belum lagi kena api.. Nauzubillah! 

Kipas Hikmat. Banyak berjasa kipas ni pada saya sepanjang di hospital.
Memang lenguh tangan dibuatnya gara-gara mood sauna. Hehehe.


Kenapa saya kena warded..? Begini ceritanya.. Ecehh..

Akibat tidak tertahan lagi menanggung peritnya perut saya (saya tak pasti kenapa perut mengeras dan baby terlalu lasak) saya pun menelefon Klinik Kesihatan. Dalam masa yang sama hampir dua minggu saya 'leaking', yakni keluar air yang cuma sedikit dengan kerap. Mungkin juga air ketuban. Cuma saya lebih risaukan perut mengeras sehingga nak berjalan pun tak boleh.

Selepas menelefon KK (Klinik Kesihatan), nurse minta saya segera ke hospital. Erghhhh! Mula lah rasa malas. Saya bagi alasan yang saya bukan rasa nak bersalin. Nurse mula menggerunkan saya .." Kalu awok tak gi, nanti baby boleh jadi lemas. Awok gi lalu. Bahaye. Baby mungking terbelit tali pusat. Ye bahaye."...

Huhuhuhu.. Seram saya dengar. Selepas menunaikan solat Zohor.. saya dan suami pun segera ke Hospital Sultanah Nur Zahirah. Kelam kabut juga sebab saya mula rasa perut makin mengeras. Haiiiiii!! Kalau dah penakut tu..semakin terasa lah macam-macam. Hehehe...

Saya menunggu untuk pendaftaran dan mula bercerita..bla..bla..bla..blup..blup..bla..blup.. bla.. Maka, nurse pun hantar saya masuk wad. Ohhhh!! Saya tak suka betul! Tapi demi baby, saya cuba menahan rasa sengsara.

Wah!! Katil saya betul-betul di sebelah kaunter jururawat dan doktor. Di tepi katil saya, belum ada pesakit lain.  (nanti saya ceritakan tentang rakan baru saya ni..).Ermmm.. Wad yang lain pula kali ini. Agak cantik dan tersusun. Saya memohon untuk masuk ke Wad Kelas Dua tetapi penuh. Wad Kelas Satu tak lah pulak saya tanyakan sebab saya belum mahu bersalin.

Wellllllllll... seperti biasa... perkara paling tak seronok! Ambil darah dan speculum. Aduhaiiii. Pendek kata selama 3 hari di sana, 7x saya berdating dengan speculum. Betul-betul menyakitkan! :( ~ Malu tu satu hal. Sakit tu dua hal.. Tiga hal.. saya sangat-sangat takut. Huh!

Speculum yang 'kejam'. Alat bertujuan untuk memeriksa pintu servik samada
sudah terbuka untuk melahirkan atau ada sebarang masalah di pembukaan servik. 


Akhirnya setelah diperiksa berhari-hari, muka saya pun dah bertompok-tompok, nyamuk sudah mencekik darah meskipun tak semeriah wad yang terdahulu, kawan baru pun dah ramai, nurse pun dah ramai kenal saya...dan mata berbirat kerana tak cukup tidur.. TAAADAAAAAA......

keputusan pemeriksaan pun keluar.

Ermmmm.. Kata doktor pakar - 

1. Saya sakit perut dan rasa kejang kerana baby saya dah makin membesar. Manakala perut saya pula jenis kulit nipis dan kecil. Bila baby berpusing atau melakukan pergerakan 'menjunam' ke bawah - baby dah engage.. maka saya akan terasa sakit yang amat sangat. Baby mengeliat pun memberi kesan pada struktur kulit perut saya yang nipis....sakit akan terasa termasuk sedikit pedih.

BABY SAYA SUDAH 2.6kg.. (^______^)

Comelnyaaa... !! Moga-moga saya selamat melahirkan baby yang comel dan sihat serta 
sempurna sifat rohani dan jasmani. Amin.


2. Leaking disebabkan pergerakan baby.. dan alhamdulillah air ketuban saya masih mencukupi untuk keselamatan dan perlindungan baby saya. Alhamdulillah!!

3. Jika masih sakit lagi dalam minggu depan.. Jeng!!!! Jeng!!! Saya perlu menyerah diri di hospital.


Dann..saya boleh balik dahulu dengan dibekalkan ubat untuk menahan dari berlakunya kebocoran dan sebagainya. 

Lega rasa hati. Teruja betul nak balik rumah. Saya sempat bertanya pada doktor pakar, Dr Malini berkaitan epidural. Wahhhhh!!!! Rupanya hospital kerajaan pun boleh minta epidural yeeeeeeer. Seronoknya saya.!! - Teringat masa kecil dulu-dulu.. sewaktu saya demam panas sehingga terpaksa ambil 'air tulang belakang'. Kata mak saya, saya menangis sehingga biru muka ... kerana kesakitan apabila kepala dan lutut cuba didekatkan bagi mengelakkan saya meronta-ronta..Yelah. Budak-budak kan...

~ Oleh itu, kemungkinan besar saya akan mengambil epidural memandangkan saya ada heart mur-mur dan anemia.



Nota - Epidural :
KEGUNAAN EPIDURAL

  • Mengurangkan kesakitan semasa bersalin.
  • Teknik pembiusan seperti caesarean, pembedahan ortopedik ( misalnya gantian sendi tulang lutut, punggung), pembedahan urologi ( misalnya prostat, pundi kencing, batu karang, saluran kencing dan lain-lain) pembedahan ginekologi (sakit puan) seperti histerekomi dan pembedahan vaskular.
  • Mengurangkan kesakitan akut seperti patah tulang rusuk dan kesakitan kronik spt kanser/paliatif.

KESAN PEMBIUSAN EPIDURAL

  • Biasanya kesan-kesan sampingan ini mudah diatasi dan tidak berbahaya spt terketar-ketar, mengantuk, sakit belakang, sakit kepala, loya ( dapat dikurangkan dgn ubat penahan muntah) dan tekanan darah turun.


Ermmm. Dapat mengelakkan ibu-ibu berasa sakit semasa bersalin. Fitrah kejadian kita adalah untuk melahirkan bayi. Tetapi jika ia memudaratkan kesihatan, kita boleh cari alternatif yang terbaik untuk menyelamatkan keadaan. :)

Semoga saya dan baby dapat bertahan sehingga cukup 38 minggu. InsyaAllah! ~ Sempat juga tahun depan ye sayanggggg. :) ~ Tak sabar nak jumpa my sayang... Wan Jr.